Історичні відомості про наше село

Мій край-моя історія

Заснування села Мар’янівка пов’язане з освоєнням південних  земель України та заснуванням фортеці Святої Єлисавети 1754 року, а також міста і уїзду Єлисаветград Херсонської губернії. Вказані поселення носили статус як  державних поселень так і дворянських. Мар’янівка була дворянським поселенням поміщика Іллі Булацела, який згодом роздав помістя синам Михайлу, Петрові і Павлові. З розвитком капіталізму, на території села Мар’янівки утворився трест цукрозаводчиків, який скупив землі розорених дворян і утворив «економії», де вирощували цукровий буряк.

В 1923 році в селі  було утворено комітет незаможних  селян, який займався наділом селян землею, і вже в 1927 році, бідняки організували артіль по спільній обробці землі, а в 1928 році артіль перейшла  на статут колгоспу і взяла ім’я М.В.Фрунзе.  В 1957 році колгосп було реорганізовано в Мар’янівський  бурякорадгосп.

Село Мар’янівка розташоване за 35 км. від обласного центру та  районного центрів. Сьогодні  до складу Мар’янівської сільської ради входять такі села:-Мар’янівка, Павлівка, Матусівка, Заріччя, Вись, Ковалівка, Олексіївка, Веселівка.  

В 1994 році, вході розпаювання земель сільськогосподарського призначення, на землях  Мар’янівського бурякорадгоспу утворилися господарства: ПрАТ «Мар’янівське», ТОВ «Павлівське-АГРО», ЗАТ «Агродар». В більшості ці господарства спеціалізуються на вирощуванні злакових культур.

На території сільської ради діє загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, в якій навчається 190 учнів.

Коментарі